Handleiding Kerst & Nieuw

 Kleine note vooraf:
Door het vochtige weer zijn de krokante delen (broodsticks, toastjes, GF toastjes) van het menu wat zachter geworden. Om dit op te lossen, verwarm de oven voor op 180° en doe de dingen die je wat krokanter wilt een minuutje in de oven.  

Het menu

Hapjes

Hazelnootpaté, waterkers
Pompelmoes crevette, cocktailsaus, zeesalade
Melba toastjes van verloren brood
Pittige cashew kaaskroketjes

Voorgerecht

Tartaar van gepofte rode en gele biet, Cointreau parel, huisgemaakte amandel yoghurt, coulis van rode biet, butternut, limoen.

Soep

Pastinaak, wortelloof emulsie, broodstengels.

Hoofdgerecht

Knolselder gegaard in zoutkorst, wilde paddestoelen, witloof, wortelcrème, Pommes Duchesse, knolselderpuree.

Dessert

Mini-buche van Kūltur Bakery.

 

 

Aangezien het voorgerecht een koud voorgerecht is, raden wij aan de tartaar voor de soep te eten. We gaan jullie echter niet controleren, dus doe gerust u goesting. 🤪 

Indien jullie nog vragen hebben, kan je rechtsonder in de chatfunctie van de homepagina vragen stellen tot 20u of stuur een berichtje naar 0477 63 55 96.

 Veel eetplezier en fijne laatste avond van het jaar 🥂

Overzicht potjes

Elk gerecht is verdeeld over één of meerdere potjes/doosjes. Op elk potje plakt een sticker met een nummer en een letter. Aan de hand van onze instructies zouden jullie op 1-2-3 een lekker gerecht in elkaar knutselen. Als je al ooit een kast van Ikea in elkaar gestoken hebt, ken je het principe ongetwijfeld. Good luck aan de koppels 😂

 

Hier vind je een overzicht van alle vijzen en bouten die in je doos moeten zitten. 

1. Amuses

A. Hazelnootpaté  (noten)

B. Pompelmoes “crevette” (alcohol)

C. Melba toastjes (gluten)

2. Kaaskroketjes

A. Kaaskroketjes (noten)

3. Voorgerecht

A. Tartaar (sesam)

B. Dressing

C. Cointreau-parel (alcohol)

D. Butternut

E. Yoghurt (soja)

F. Limoen

4. Soep

A. Pastinaaksoep (selder)

B. Emulsie van wortelloof

C. Broodstengels (gluten)

5.  Hoofdgerecht

A. Knolselder

B. Paddestoelen + Pommes Duchesse (lupine, noten)

C. Wortelcrème

D. Knolselderpuree (noten)

E. Witloofstronk

F. Bacon crumble (noten, soja)

G. Afwerking

6. Mini-buche van Kultur Bakery (noten, gluten)

 

De handleiding

ALLRIGHT, HERE WE GO! 👊 

Haal alles +/- anderhalf uur op voorhand uit de frigo, behalve het dessert. Zo kunnen de gerechtjes al op kamertemperatuur komen en warmen ze gemakkelijker op.

OPGELET: 5G is afwerking voor alle gerechten. Je kan dit gebruiken zoals je zelf wilt. Succes 😉

1. Amuses

1. De “crevette” (1B) en de paté (1A)kan je samen met de toastjes opeten. Indien gewenst presenteer je op schaaltjes/kommetjes. 

2. Als je dat lekker vindt, kan je ook de broodstengels (4C) bij de aperitief eten in plaats van bij de soep.

 

2. Kaaskroketjes

1. Verwarm de frituur voor op 170°. 

2. Bak de kroketjes (2A) 2 min. 

3. Haal ze uit het frituurmandje en laat enkele seconden uitdruppen. 

4. Serveer terwijl ze heet zijn. 

 

TIP 1: sprenkel er wat limoen over om de pittigheid te balanseren. 

TIP 2: Want to make it dirty? Doe je peterselie ook mee in de frituur. Lekker crispy en vettig.😱 Wij vertellen het niemand door 😜

 

3. Voorgerecht

1. Spreid de yoghurt (3E) uit met de achterkant van een lepel op een klein bord.

2. Maak een waaiertje van de rauwe butternut (3D).

3. Draai de tartaar (3A) met een vlotte beweging op het bord. 

4. Giet zo veel mogelijk van de olie van de parel (3C) in een apart potje en plaats de parel dan voorzichtig op de tartaar.  

5. Sprenkel de dressing (3B) over het bord. 

6. Werk af met kruiden naar keuze (3F).

 

TIP: Werk af met limoensap, grof zout en vers gemalen peper.

 

4. Soep

1. Verwarm de soep in een pannetje. 

2. Serveer in een kom en werk af met de wortelloof emulsie (4B)

3. Eet samen met de broodstengels

TIP:  Leg er een blaadje waterkers (AFW) in voor wat extra pit 

  

5. Hoofdgerecht

     1. Verwarm de oven voor op 175°.

     2. Doe alle potjes open en zorg dat je een goed overzicht hebt. Snij de witloof in de lengt 4 à 6 gelijke parten.

     3. Wanneer de oven warm is mag je 5A en 5B in de oven doen voor 15 à 20 min. 

     4. Indien gewenst kan je de knolselderpuree (5D) wat opwarmen.

     5. Serveer op een groot bord beginnende met de knolselderpuree. Daarop de gebakken knolselder (rechtopstaand). Schep er de paddestoelen op. Verdeel er dan de witloof over. 

     6. Verspreid enkele toefjes (geen idee of dat echt een woord is) wortelcréme (5C) over het bord. 

     7. Werk af met de crumble en wat verse kruiden naar keuze.

TIP1: Steek je borden een 30-tal sec in de oven of microgolf onmiddelijk na je het eten uit de oven hebt gehaald.

OPGELET! Niet alle borden kunnen daartegen. 

TIP 2: De knolselderpuree: neem een soeplepel en schep de puree op je bord. Strijk dan je lepel uit in de gewenste richting. Hier vind je een link naar een filmpje hoe je dit precies doet. Kijk het gerust uit als je het wat funkier wil maken ;)  

vegan hoofdgerecht

 

Een woordje uitleg over de verpakking

Verpakkingen voor traiteur zijn geen cadeau. Toch hebben we met de volgende criteria zo veel mogelijk rekening gehouden: reduce, reuse, recycle, gemak, afbreekbaarheid en productie.

 

Het liefst hadden we alles verpakt in herbruikbare potjes of konden jullie je eigen verpakking meenemen. Dit was helaas praktisch onhaalbaar voor ons.

 

Om er toch het beste van te maken, geven we jou nog deze tips mee:

AL ONZE VERPAKKING zijn biologisch afbreekbaar (zetmeel) en/of gerecycleerd.

Vreemd genoeg wil dit niet zeggen dat je ze zomaar in je GFT bak mag doen. Het ecologische aspect bij de meeste van deze verpakkingen zit hem in de productie en de materialen die gebruikt zijn om het te maken.

Doe je verpakkingen niet bij het papier. De meeste verpakkingen hebben een PLA laag die het recyclage-proces van papier verstoren.

Als er iets niet vuil is, kan je het altijd opnieuw gebruiken ;)

Ben je geen specialist in sorteren? Bekijk dan zeker eens de website www.betersorteren.be/nl en 

 

SMAKELIJK 👨‍🍳