FAQ

Info about knol&kool

Ja, alles op onze website is veganistisch.

Van elke bestelling kan je een factuur ontvangen. Stuur ons achteraf een mailtje met je ordernummer en wij brengen alles in orde.

Indien je zelf je bestelling komt afhalen, kan je normaal de dag erna al langskomen. Kijk wel even goed naar de openingsuren van knol&kool. Zo sta je niet voor gesloten deuren

Je stuurt best een mailtje naar hello@knolkool.be en dan lossen we dit zo snel mogelijk op. Ofwel door jou binnen de 14 dagen terug te betalen, ofwel door het product kosteloos na te sturen.

Een vegan levensstijl is niet per definitie altijd gezonder dan bij een vegetarier of iemand die vlees eet. Zoals elk dieet moet een veganistisch dieet uitgebalanceerd zijn, met voldoende fruit en groenten, peulvruchten, noten, ... en zo weinig mogelijk processed foods.
Je kan dus zowel gezond als ongezond eten als veganist.

Veganisme is per defenitie wel goed voor het milieu en voorkomt veel dierenleed.

Veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het volledig vermijden van het gebruik van dierlijke producten. Het gaat daarbij om delen van het dierenlichaam of producten die daarvan vervaardigd zijn (zoals vlees, gelatine, leer, bont, zijde en wol) en door dieren voortgebrachte producten, zoals zuivel, eieren en honing. Meestal kunnen alternatieven worden gevonden in het gebruik van plantaardige voedingsmiddelen en materialen. Veganisten keuren ook exploitatie van dieren en wreedheid jegens dieren af, evenals het vasthouden van dieren voor vermaak.
(Tekst gekopieerd van Wikipedia)

Wat eten veganisten?

Een vegan voedingspatroon is vrij van dierlijke producten. Voor de hand liggende voorbeelden zijn vlees, vis, kip, zuivel (dierlijke melk, yoghurt, kaas, boter…), eieren, honing, gelatine en dierlijke bouillon. “Wat eet je dan wel nog?!” is de meest gehoorde spontaan opwellende vraag. Met een enorme verscheidenheid aan gezonde vegan basisproducten zoals  groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten, zaden en kruiden kan je eindeloos combineren en heerlijke gerechten klaarmaken. Denk aan seitanstoverij met frietjes, hamburgers, pannenkoeken, lasagne, risotto, pizza… Van fastfood tot whole foods, voor elk wat wils. Als je je verdiept in de vegan keuken, zal je merken dat je absoluut niks te verliezen hebt! Integendeel, heel wat mensen ontdekken net een nieuwe wereld aan culinaire mogelijkheden.

Maar er is meer. Veel etenswaren uit het typisch westerse dieet vind je tegenwoordig in een volledig plantaardige kant-en-klare variant of kan je gemakkelijk zelf maken.

De vegan voorraadkast:

Granen, aardappelen en pasta: er bestaat een enorme verscheidenheid aan granen die je zelf kan koken of kan gebruiken in een verwerkte vorm zoals pasta, bloem of brood. Denk maar aan boekweitnoedels, speltpasta of roggebloem. De meeste droge pasta is volledig vegan, maar enkele varianten bevatten vaker ei zoals lasagnevellen of tagliatelli. Je leest dus altijd best de ingrediënten na. Je kan ook de macrobiotische toer op gaan met gekookte granen als gierst, gerst en rogge.

Peulvruchten: linzen en bonen zijn goedkoop en een ideale bron van eiwitten. Met linzen maak je een lekkere dahl of linzenballetjes. Met bonen bereid je lekkere burgers en spreads en ze passen heel goed in curry’s en chili’s. Je vindt ze heel goedkoop in blik in de supermarkt.

Noten en zaden: Noten en zaden zitten bomvol voedingsstoffen waardoor je er nooit veel van nodig hebt en ze zijn een leuke aanvulling op heel wat maaltijden. Met cashewnoten kan je bijvoorbeeld heerlijke kaas maken en romige dips. Pitten kan je in een slaatje of bowl gebruiken als topping voor extra proteïnen.

Seitan, tofu, tempeh: drie klassieke eiwitbronnen. Seitan wordt regelmatig gebruikt om vlees te vervangen in klassieke gerechten zoals stoofvlees, gemarineerd op brochettes of als gehakt in een vegan kebabwrap. Als je wat avontuurlijker bent, kan je zelf experimenteren met huisgemaakte seitan. Je kan hem dan helemaal aanpassen aan je eigen voorkeur.

Gebruik je voor het eerst tempeh, kies dan voor de gerookte versie. Deze is gemakkelijker te gebruiken en toegankelijker dan de gewone tempeh. Tempeh vind je vaak terug in de heerlijke Indonesische keuken.

Met tofu kan je dan weer alle kanten uit: gemarineerde gebakken tofublokjes, als quichevulling, scrambled tofu, gefrituurde tofubeignet… noem maar op. Er is de gewone vaste tofu en de iets meer vloeibare “silken” of zijden tofu. Tofu is veelzijdig en heeft de unieke eigenschap dat het de smaak van andere voedingsmiddelen opneemt.

Eivervangers: eender welk gebak kan je zonder ei maken. Mogelijke vervangers zijn silken tofu, gemalen lijn- of chiazaad, appelmoes, egg-replacer, plantaardige yoghurt, rijpe banaan… In plaats van zelf een recept met ei te gaan veganizen, kies je beter voor een bestaande vegan versie. Probeer zeker eens onze heerlijke vegan brownies.

Zuivelvervangers: plantaardige melk, yoghurt, pudding en room zijn in elke winkel te koop. Er zijn varianten op basis van soja, haver, rijst, amandelen, hazelnoten, cashewnoten en ga zo maar door. Sommige biowinkels en speciaalzaken hebben kant-en-klare vegan slagroom en Alpro “sojaroom om op te kloppen” vind je met enig geluk in de supermarkt.
Tegenwoordig vind je in veel supermarkten en biowinkels ook vegan kaas. De ene is lekker als plakje op de boterham, de andere ideaal op pizza. Er zijn veel verschillende soorten, probeer er zo veel mogelijk uit om jouw favoriet te ontdekken. De echte keukenhelden kunnen experimenteren met het zelf maken van vegan kaas te maken op basis van cashewnoten en tofu bijvoorbeeld.
Ook vegan roomijs is aan een niet te stoppen opmars bezig.

Interessante ingrediënten:

Edelgistvlokken: het wondermiddel voor vegans. Smaakt niet alleen naar kaas, maar levert ook nog eens extra vitaminen. Strooi ze over je spaghetti of verwerk ze tot parmezaan, kaassaus, pesto… alles wat je een kaassmaakje wilt geven.

Zwart zout of kala namak: dankzij de lichte zwavelsmaak perfect om gerechten een eismaak te geven. Gebruik het bijvoorbeeld in tofuscramble, vegan eiersla of zelfs in veganaise.

Sojasaus: zorgt voor een extra hartige smaak. Varianten zoals tamari, shoyu of ketjap manis zijn vlot verkrijgbaar.

Bouillon: handig om gerechten op smaak te brengen. Maak ze zelf of koop 100% plantaardige bouillonpoeders en -blokjes.

Kokos(melk): gebruik het in je favoriete curry, om ijs mee te maken of als slagroom. Met kokos kan je vele kanten uit.

Condimenten: zoals ketchup en mosterd zijn gelukkig meestal vegan.

Zoetstoffen: in vegan desserts gebruikt men vaak vloeibare zoetstoffen zoals agave- of esdoornstroop. In Europa zijn de meeste suikers zo goed als altijd vegan.

Cacao en chocolade: fondantchocolade is tegenwoordig niet altijd vegan, om de kostprijs te drukken stoppen fabrikanten er vaak melkproducten in. Voor de zekerheid check je het best even de ingrediëntenlijst. Bepaalde merken verkopen vegan melkchocolade en zelfs witte chocolade.

Bakpoeder, baking soda, maiszetmeel, arrowroot: noodzakelijke ingrediënten bij het bakken en/of het binden van sauzen.

(tekst afkomstig van Be Vegan)

De redenen om vegan te eten zijn viervoudig:

Dierenrechten

De hoofdreden voor veganisme is de bekommernis om dierenrechten en dierenwelzijn. Vegans erkennen dat alle levende wezens zelfbeschikkingsrecht hebben en niet onnodig hoeven te lijden voor ons plezier en genot. Het is in onze huidige maatschappij perfect mogelijk dierlijke producten te vervangen door alternatieven zonder dat we daarbij aan levensstandaard moeten inboeten.

Klimaat

Wat ecologie en duurzaamheid betreft biedt een vegan dieet ontegensprekelijk grote voordelen. Op de huidige schaal is veehouderij en vlees- en zuivelproductie onhoudbaar voor onze planeet. Niet alleen wordt 70% van de landbouwgrond en 30% van het totale aardoppervlak voor vee gebruikt, de veestapel is ook nog eens verantwoordelijk voor 18% van de totale CO2-uitstoot. Dat is meer dan bijvoorbeeld de transportsector. Daarnaast vervuilt de vee-industrie haar omgeving met nitraat en antibiotica die in waterlopen terechtkomen, is ze een van de voornaamste drijfveren voor ontbossing en is ze een enorm grote waterverbruiker. Zo is er voor 1 kg rundvlees 16.000 liter water nodig, bijna evenveel als twee maanden douchen.

Gezondheid

Een vegan voedingspatroon kan op bepaalde vlakken ook grote gezondheidsvoordelen bieden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vegans met een gevarieerd dieet minder kans hebben op onder andere hart- en vaatziekten en bepaalde kankers dan vleeseters.

Wereldvoedselvoorziening

Het is veel efficiënter om landbouwgrond te gebruiken voor de productie van gewassen voor menselijke consumptie dan om er gewassen voor dierlijke consumptie op te kweken. Voor 1 kg rundvlees heb je zo’n 8 kg granen nodig, terwijl je die 8 kg ook rechtstreeks kan gebruiken om mensen te voeden.

(Tekst afkomstig van Be Vegan.)

Strikt genomen eten vegans geen kaas, maar iedereen beslist dit voor zichzelf.

Honing kan je gemakkelijk vervangen door onze ready to use Vegan Honey of je kan het ook zelf maken aan de hand van dit recept.

(work in progress)

Het is helemaal niet moeijlijk om als vegan voldoende proteinen binnen te krijgen, zolang je voldoende caloriëen eet. Strikt je hoeveelheden aan voedingsstoffen bijhouden is niet nodig zolang je gevarieerd eet.

Er bestaan tegenwoordig heel wat vegan kaas alternatieven die je gemakkelijk kan vinden in de supermarkt.
Het leuke aan vegan kaas is dat je er eigenlijk heel makkelijk zelf kan maken. Via onze DIY pagina vertellen we je hoe je dat doet.

Er zijn tientallen manieren om eieren in recepten te vervangen. De één al wat gecompliceerder dan de andere. Zo kan je bv lijnzaad gebruiken om te binden in gebak, kurkuma gebruiken om te kleuren, kala namak (zwart zout) voor de smaak en agar voor de textuur.

Binnenkort vind je hierover meer terug op onze DIY & recepten pagina.

Momenteel hebben we hier nog geen zicht op. We hopen begin maart, maar waarschijnlijk zal het later zijn.

knol&kool blijft open tijdens de pandemie. Het is echter niet mogelijk om te eten ter plekke. Je kan wel lunch en dinner afhalen of een take-away koffietje of taartje bestellen.
Wij blijven ook beschikbaar op Uber, Deliveroo. & takeaway.com