Webshop - Gratis levering vanaf 50€
CORONA-update: wij blijven open!
Seitan

Seitan

  • Vleesvervanger
  • Gemiddeld
  •  / 
  • 10 Minuten + 95 minuten

Seitan is net als quinoa tempeh een uitstekende vleesvervanger. Je kan hem koken, bakken of zelfs frituren. 

Met een beetje geduld, de juiste ingrediënten en een paar propere handen serveer je op enkele uren tijd je eigen vleesvervanger. Hoe wij seitan het liefste eten? Gemarineerd en vervolgens in de oven als een soort van vegan 'gebraad'. 

Homemade seitan maken vraagt oefening en geduld. Lukt het niet van de eerste keer? Probeer dan zelf te onderzoeken waar je eventueel zelf wat kan bijsturen. Aarzel zeker niet om eens bij ons binnen te springen met specifieke vragen of problemen :-). 

Ingrediënten (4 personen = 250 g per persoon)

homemade seitan recept knolkool

Bereiding met stoomoven

  1. Verwarm de oven voor op 80° C en plaats een grote schaal met water in de oven. Ook als je oven een stoomfunctie heeft is het aangeraden om een schaal te plaatsen voor extra stoom.
  2. Mix de seitan fix met het bouillonpoeder en het knoflookpoeder en meng goed. Giet er langzaam het water over.
  3. Mix de tamari met de zonnebloemolie en liquid smoke en giet het mengsel over de gluten mix. 
  4. Meng het geheel door je vingertoppen te gebruiken. Probeer zo weinig mogelijk te kneden, zéér belangrijk! 
  5. Kijk vervolgens of de seitan fix al het vocht goed geabsorbeerd heeft en verdeel het mengsel met je vingertoppen in een diepe bakplaat. Opgelet: probeer het deeg zo weinig mogelijk te kneden en zo weinig mogelijk druk uit te oefenen. 
  6. Bak de eerste 40 minuten op 80° C.
  7. Bak de volgende 55 minuten op 110° C.
  8. Na het bakken kan je de seitan toevoegen aan je recept. Bijvoorbeeld voor Gentse stoverij à la knol&kool.

Bereiding zonder stoomoven

  1. Plaats een kookpot op het vuur met een flinke bodem water en breng aan de kook. Het is de bedoeling om hiermee een DIY uitvoering van de stoomoven te creëren. 
  2. Mix de seitan fix met het bouillonpoeder en het knoflookpoeder en meng goed. Giet er langzaam het water over.
  3. Mix de tamari met de zonnebloemolie en liquid smoke en giet het mengsel over de gluten mix. 
  4. Meng het geheel door je vingertoppen te gebruiken. Probeer zo weinig mogelijk te kneden, zéér belangrijk! 
  5. Kijk vervolgens of de seitan fix al het vocht goed geabsorbeerd heeft en verdeel met je vingertoppen. Opgelet: probeer het deeg zo weinig mogelijk te kneden en zo weinig mogelijk druk uit te oefenen. 
  6. Verdeel de mengeling in gelijke delen in een kaasdoek die je nadien in een zeef of iets dergelijks plaatst om vervolgens boven het stomende water in je kookpot te zetten. Belangrijk: je kan het geheel afsluiten met een deksel en het deeg komt niet (!!) met het water in contact. 
  7. Stoom het geheel ongeveer voor 70 minuten op deze manier. Verwarm ondertussen de oven voor op 125° C en plaats een grote schaal met water in de oven.
  8.  Bak de seitan ongeveer een 30-tal minuten af in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van je oven zal je hier wat moeten experimenteren.
  9. Na het afbakken kan je de seitan toevoegen aan je recept. Bijvoorbeeld voor Gentse stoverij à la knol&kool.

 

knol&kool

Producten uit het artikel

Mex-Al
Liquid smoke
€ 8,53
Slechts 24 artikelen op voorraad!
Veghro
Knoflookpoeder BIO
€ 4,99
Slechts 28 artikelen op voorraad!
{