Webshop - Gratis levering vanaf 50€
CORONA-update: wij blijven open!
Quinoa tempeh

Quinoa tempeh

  • Vleesvervanger
  • Gemiddeld
  •  / 
  • 30 Minuten + 24 Uur

De homemade quinoa tempeh op ons menu is ondertussen een signature dish geworden. Met een beetje geduld, de juiste ingrediënten en een paar propere handen kan je je eigen quinoa tempeh serveren. 

Ingrediënten

  • 150 g quinoa (goed gewassen, gekookt, uitgelekt)

  • 50 g kikkererwten (goed gewassen, gekookt, uitgelekt)

  • 20 ml azijn (natuur of appel)

  • 4 g tempeh starter

  • 120 g rijstebloem (kort verhit in een pan, roer goed om verbranden te vermijden)

  • 1(of 2) ziplock zakje(s) + naald

Benodigdheden

  • Optioneel: droogoven

homemade-quinoa-steak-tempeh-recept-knolkool

Bereiding

  1. Meng quinoa, rijstebloem en kikkererwten goed door elkaar met handschoenen of goed ontsmette handen. Laat enkele minuten rusten. Zorg, voor je de tempeh starter toevoegt, dat de quinoamengeling onder de 40° is als je de quinoa pas gekookt zou hebben.

  2. Meng de tempeh starter goed door het mengsel, zodat de bacteriën hun werk kunnen doen. Verdeel vervolgens het mengsel in één of meerdere afsluitbare zakjes. Het is belangrijk dat de tempeh voldoende ruimte heeft om te kunnen groeien. Duw luchtjes aan en sluit dan pas de ziplock.

  3.  Prik vervolgens met de naald een 30-tal gaatjes langs elke kant.

  4.  Leg je bereiding nu op een warme, donkere plek in je huis. Indien je over een droogoven beschikt: zet deze op 32 graden en de timer op 24u.

  5. Na 24 uur zou de tempeh goed gegroeid moeten zijn: een egale witte dons rondom. Zodra hij klaar is moet je hem in de frigo leggen (anders gaat hij beginnen sporen). Indien je niet over een droogoven beschikt kan het wel wat langer dan 24u duren.

Mogelijke problemen én de oplossingen

  • De tempeh groeit niet: je mengeling was te nat, de fermentatie temperatuur te laag of je hebt niet proper genoeg gewerkt.

  • De tempeh groeit niet overal: de tempeh starter slecht gemengd.

  • Droge plekken op de tempeh: tempeh is gevoelig aan droogte, zorg dat je gaatjes zo fijn mogelijk zijn. Een dunne naald gebruiken dus!

  • De tempeh groeit niet in de hoeken: duw tempeh harder aan.

knol&kool

Producten uit het artikel

TopCultures
Tempeh starter
€ 9,99
Slechts 37 artikelen op voorraad!
Smaakt
Aquafaba BIO
€ 1,45
Slechts 9 artikelen op voorraad!
{