Webshop - Gratis levering vanaf 50€
Ons restaurant is open voor take-away
Gehaast? Geef ons een seintje - 0477 63 55 96
homemade kombucha met scoby zwam recept

Homemade kombucha met scoby

  • Drinks
  • Easy niveau
  • 4 Porties
  • 30 Minuten

Bij knol&kool maken we de meeste drinks zelf, waaronder ook onze kombucha. Zelf kombucha maken is niet heel moeilijk, maar vraagt wel wat aandacht en vooral zorg voor je scoby of kombuchazwam. 

Wij starten hier niet van nul, maar met een scoby en een deeltje (zure) kombucha. 

Ingrediënten

  • 2 l water (1,5 l koud)
  • 10 g groene of zwarte thee
  • 200 g rietsuiker
  • 50 ml zure kombucha
  • 1 kombuchazwam (scoby)

Benodigdheden

  • 1 grote, glazen pot met een inhoud van van 2,5 tot 3 l
  • kaasdoek of theedoek
  • elastiek
  • zeef
  • eventueel een trechter
  • 4 x 0,5 l glazen flessen met goed afsluitbare dop 

Bereiding

Deel 1:

  1. Breng 500 ml water aan de kook in een steelpan. Haal van het vuur en voeg nu de suiker en daarna de thee toe. Roer goed tot alle suiker opgelost is en laat dan 10 min trekken. 
  2. Zeef de thee uit de siroop. Duw met de achterkant van een soeplepel  het vocht uit de bladeren.
  3. Schenk vervolgens het geheel in de grote glazen pot en voeg de rest van het (koude) water toe. Indien mogelijk: check de temperatuur. Deze moet lager zijn dan 40°. Indien je geen thermometer hebt: play it safe en wacht liever 10 langer.
  4. Schenk de kombucha bij de zoete thee en leg de kombuchazwam er voorzichtig bij.
  5. Dek de glazen pot af met de kaasdoek en een elastiek. Zo kan er wel nog zuurstof bij de zwam, maar geen stof of nieuwsgierige fruitvliegen. 
  6. Plaats de pot op een donkere plaats op kamertemperatuur. Iets warmer mag ook. 
  7. Laat de kombucha 7 tot 14 dagen fermenteren. 

Deel 2 optie A: Pure kombucha

  1. Als alles goed gaat, heeft er zich na 7 dagen een nieuwe zwam bovenop de drank gevormd. Dop een lepel even in de kombucha om te proeven of hij lekker is. Smaakt hij nog wat te zoet? Laat hem dan nog even verder fermenteren. Is hij al te zuur? voeg dan opnieuw wat lauwe zoete thee toe. 
  2. Schep beide zwammen, oud en nieuw, in een diep bord met een beetje van de kombucha.
  3. Zet de trechter met zeef in een glazen flesje (0,5 l) en verdeel op deze manier de kombucha ook over de rest van de flesjes. 
  4. Plaats de flesjes in de koelkast, zodat je de kombucha lekker fris kan opdrinken. 

Deel 2 optie B: Kombucha met een smaakje en tweede fermentatie op fles

extra nodig: 100 á 200 ml fruit- of groentesap naar keuze.

      1. Als alles goed gaat, heeft er zich na 7 dagen een nieuwe zwam bovenop de drank gevormd. Proef of de kombucha lekker is. indien deze nog te zoet is, laat hem dan nog enkele dagen staan.
      2. Schep beide zwammen, oud en nieuw, in een diep bord met een beetje van de kombucha.
      3. Giet 3/4 van de kombucha in een maatbeker en voeg hier je fruit of groentesap per 50 ml aan toe. Voeg eventueel nog wat siroop of zoete thee toe als je kombucha te zuur is.
      4. Zet de zeef in een glazen flesje (0,5 l) en vul de flesjes tot 2 duimen onder de opening. Verdeel op deze manier de kombucha ook over de rest van de flesjes.
      5. Laat de flesjes 24 uur gesloten op kamertemperatuur staan.
        Door de flesjes gesloten op kamertemperatuur te laten staan, ontstaat er een tweede fermentatie. Hierbij wordt er oa CO2 aangemaakt. Omdat deze niet kan ontsnappen, ontstaat er druk in de fles. Deze druk zorgt er dan voor dat er bubbels in je drankje komen.
      6. Controleer of er genoeg druk op de flesjes zit door ze open te draaien.
      7. Indien ze de gewenste druk hebben, kan je ze in de koelkast plaatsen. 

 

OPGELET: VERGEET JE FLESJES NIET TE CONTROLEREN ALS JE ZE MEER DAN 24 U LAAT STAAN! GLAS DAT ONDER TE GROTE DRUK KOMT TE STAAN, KAN ONTPLOFFEN.

Deel 3:

  1. Bewaar de nieuwe zwam in een glazen pot in een bodempje van je homemade kombucha om later op dezelfde wijze mee aan de slag te gaan. Of je kan hem weggeven aan iemand anders.

TIP 1: Meestal kan je wel bij een vriend terecht voor een scoby om te starten, maar indien je niemand kent: je kan de scoby ook hier bestellen.

TIP 2: Geen donkere plek vrij in je voorraadkast? Dek de scoby af met een handdoek.

TIP 3: Je hoeft niet per sé thee te gebruiken, je kan ook kruiden of bloemen gebruiken zoals kamille of hop. 

knol&kool

Producten uit het artikel