asperges-flamande-recept-knolkool-foodlove

Plantbased voor iedereen: handige tips & tricks en recepten door Stefanie Baert van Foodlove

Plantbased koken kan soms een kleine uitdaging zijn voor wie er net mee begint. Heel wat ingrediënten en smaakmakers in jouw keukenkast zijn vaak niet helemaal plantaardig. Ook weet je niet goed hoe je jouw favoriete gerechten gemakkelijk kan veganizen. Maar plantbased food kan écht wel overheerlijk zijn, dus laat je niet tegenhouden!

Met de juiste bereidingen, ingrediënten en knowhow eet iedereen (vaker) vegan. In deze gastblog door Stefanie Baert van Foodlove vind je handige tips & tricks en heerlijke recepten om jou op weg te helpen. 

1. Texturen.

Wie houdt (of hield) van een gegrilde steak of sappig gehaktballetje, mist in veggiefood vaak de stevige bite die vleesgerechten bevatten. Een gerecht valt of staat namelijk met zijn texturen. Maar dat is toch heel gemakkelijk opgelost?
Analyseer voordat je begint te koken welke texturen in het gerecht zitten. Wees creatief en bedenk hoe je meer variatie in de texturen kan creëren, om zo meer balans en bite te krijgen.
  • Varieer in de bereidingswijze van je groenten: krokant grillen, zacht stoven of een smeuïge puree maken.
  • Voeg een crunchy topping toe, zoals gehakte noten, geroosterde pitten, granola of kruidig gebakken kikkererwten
  • Snijd niet alle ingrediënten op dezelfde manier: combineer lange linten (komkommer) met halve maantjes (courgette), fijne reepjes (paprika), kleine blokjes (wortel) en puntige partjes (biet).

Uiteraard hoef je niet in elk gerecht heel wat verschillende texturen te hebben. Een kommetje smeuïge puree met een heerlijke champignonroomsaus is erg zacht van textuur en ongelooflijk comforting. Maar wat denk je, zouden krokant gebakken ajuintjes of geroosterde boekweit het gerecht niet nog lekkerder maken?

2. Maak je eigen vleesvervangers.

Er komen steeds meer heerlijke vleesvervangers op de markt, die vegan koken heel erg gemakkelijk maken. Denk maar aan seitansteaks, kip”stuckjes” en vegetarisch gehakt. Neem een grote voorraad mee naar huis, want ze bewaren vaak erg lang in de koelkast.

Maar je kan ook perfect zelf je vleesvervangers creëren! Wist je dat je zelf seitan kan maken, op basis van een speciaal tarwepoeder en groentebouillon? Of maak onderstaande curryburger met kikkererwten en zoete aardappel. Die staat hier vaak op het menu! Serveer de burger in een krokant broodje met een frisse veganaise en heel wat crunchy groenten.

Vegan-Burger-curry-kikkererwten-recept-knolkool-foodlove

Foto en recept van Foodlove.

Wat heb je nodig?

  • 300 g zoete aardappel, in blokjes en gestoomd/gekookt
  • 1 blik of bokaal kikkererwten, gespoeld en drooggedept
  • 1 klein blik linzen, gespoeld en drooggedept
  • 2 à 3 el havermout
  • 2 à 3 el sesamzaadjes
  • 1 teen look
  • 3 tl currypoeder
  • 1 snuif cayenne, zwarte peper en zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Citroensap naar smaak

Hoe maak je het?

  1. Doe alle ingrediënten in een food processor.
  2. Pulseer kort tot wanneer het geheel begint te binden maar er wel nog grove stukken zijn.
  3. Doe het “gehakt” in een kom, proef en kruid bij.
  4. Kneed enkele seconden met je handen tot wanneer je er samenhangende burgers van kan maken. Te nat? Voeg extra havermout toe.
  5. Verhit wat olie in een pan op middelhoog vuur.
  6. Bak de burgers aan één zijde bruin en krokant en draai vervolgens vlot om. Bak ook de andere kant bruin en krokant. Draai ze slechts 1x om, anders kunnen ze breken.
  7. Laat de burgers iets afkoelen, dan worden ze steviger.

3. Umami is life.

De meeste soorten (gebakken) vlees bevatten een intense umamismaak. Wil je dus graag vaker plantaardig eten, maar ben je bang om de hartige vleessmaak te missen? Verwerk dan heel wat umami-ingrediënten in je gerecht. Wist je dat sojasaus, miso, paddenstoelen, gebakken look en tomaten ook typische umami-ingrediënten zijn?

Ook de bereidingswijze kan helpen: groenten of peulvruchten krijgen een krokant bruin korstje boordevol umamismaak, wanneer je ze roostert of bakt. Dat is de reden waarom goudbruin gebakken paddenstoelen zo onweerstaanbaar zijn!

Receptinspiratie nodig voor heerlijke vegan gehaktballetjes boordevol umami-smaak? Je vindt mijn “Umameatballs” (heb j’em?) hier.

umameatballs-vegan-knolkool-foodlove

Foto en recept van Foodlove.

4. Cheesy cheese.

Macaroni met kaassaus: het ultieme comfort food. En deze moet je zéker niet missen wanneer vegan eet! Maak je kaassaus met plantaardige boter, ongezoete sojamelk en edelgistvlokken in plaats van kaas. Deze vlokken van gedroogde bewerkte gist werken niet als rijsmiddel, maar wel als smaakmaker. Je kan ze zo over je gerecht strooien (als je fan bent!) of in een hakmolen of vijzel mengen met wat noten en zout. Het recept voor deze “vegan Parmezaanse kaas” komt uit mijn mealprep kookboek Ready, Set, Go!

Wat heb je nodig voor een klein bokaaltje vegan Parmezaanse kaas?

Hoe maak je het?

  1. Doe alle ingrediënten, behalve de sesamzaadjes, in een hakmolen en pulseer tot wanneer ze grofgehakt zijn.
  2. Doe de notenmengeling in een kleine anti-aanbakpan, samen met de sesamzaadjes. Rooster al roerend op middelhoog vuur, tot wanneer de sesamzaadjes goudbruin kleuren.
  3. Laat afkoelen op een bord en bewaar (een tweetal weken) in de koelkast.

5. Something fishy.

Wie houdt van Aziatisch koken (me me me!), weet dat je in bijna elk recept vissaus of shrimp paste tegenkomt. Zeker in de Vietnamese keuken! Kan je die ingrediënten dan gewoon schrappen uit elk recept? Nee hoor, want dan zou je het heel precieze smaakevenwicht verliezen, waar de Aziatische keuken zo bekend voor staat. Gebruik gewoon vegan vissaus en shrimp paste! Yes, het bestaat! Je vindt het natuurlijk bij knol&kool.

6. Smokey goodness.

Naast umami bevat vlees vaak ook een rokerige smaak. Hoe je dit nabootst (zonder je BBQ boven te halen of een vuur te stoken)? Je hebt niet één maar zelfs twee opties!
  • Gerookt paprikapoeder. Dit is heerlijk in stoofpotjes, pulled jackfruit en tomatensaus! Het geeft ook wel een paprikasmaak, dus als je dat niet wilt in je gerecht, dan kan je kiezen voor optie twee.
  • Liquid smoke. Yes, vloeibare rook in een flesje! Wees er wel zuinig mee, want het overheerst snel. Deze smaakmaker kon je vroeger enkel vinden op buitenlandse webshops, maar ondertussen ook lekker snel en gemakkelijk in de uitgebreide Knol & Kool Webshop.

Wil je bijvoorbeeld gerookte zalm veganizen? Good news! Dat kan, met gekookte wortel in plaats van zalm, op smaak gebracht met liquid smoke en vegan vissaus. Het receptje vind je in deze FoodLove blogpost!

-smoked-fish-carrot-vegan-knolkool-foodlove

Foto en recept van Foodlove.

7. Eggcellent choice

Ik hoor je al denken: jaaaaa maar je kan toch niet àlles veganizen?
Wedden dat je denkt aan eieren?
Eitjes in gebak kan je vaak vervangen door een “flax egg” of “chia egg”. Hiervoor meng je enkele lepels lijnzaad of chiazaad met drie keer dezelfde hoeveelheid lauw water. Even laten staan, tot wanneer je een gelei-achtige substantie krijgt. Deze zorgt voor binding én vocht in cake en muffins.
Wil je gewoon een lekker roerei op je zondagse pistolet? Dan heb je ook hier twee opties:
  • Scrambled tofu: maak een “roerei” door verkruimelde tofu te bakken met een mengeling van sojasaus, komijnpoeder en gerookt paprikapoeder. Vergeet ook de kurkuma niet, voor de gele kleur ;)
  • VeganEgg poeder: dit poeder op basis van soja meng je heel eenvoudig met ijskoud water, wat kurkuma en eventueel wat kala namak (een zout uit de Himalaya dat naar zwavel -en dus gebakken eieren- ruikt en smaakt). Je bakt het vervolgens in de pan tot de gewenste textuur, and trust me: you will fool everyone!

vegan asperges flamande-knolkool-recept-foodlove

Foto en recept van Foodlove.

Ga je aan de slag met deze tips en recepten? Laat het ons weten! Tag @foodloveblog en @knolkool.gent, dan zien we jullie keukenexperimenten!