Kerst- en eindejaarsmenu: handleiding

Kerst- en eindejaarsmenu: handleiding

Inhoud

  1. Het menu
  2. Overzicht potjes en allergenen
  3. Bereiden en dresseren
  4. Een woordje uitleg over de verpakking

1. Het menu

Hapjes:
- medjool dadel, salie, pecan
- amandelkaasje, maanzaad, goji bes, crackers
- pastinaak gnocchi, gemarineerde tomaat, groene olijf

Soep:
dashi van kombu en shiitake, knolselder, maitake, bieslook

Voorgerecht:
spitskool, sansho, miso-mayo, kappertjes, dragon

Hoofdgerecht:
kastanje gebraad, gratin dauphinois, witloof, peertje, gravy, spruitjes & wortelcrème

Dessert:
trifle van cassis cashewcrème, bavarois van peer en coulis van peer, homemade speculaas crumble

2. Overzicht potjes

Elk gerecht is verdeeld over één of meerdere potjes. We plakten op elk potje een sticker met een nummer en een letter. Als je al ooit een kast van Ikea in elkaar gestoken hebt, ken je het principe ongetwijfeld ;-).

In het overzicht hieronder vind je terug hoe je de verschillende gerechten samenstelt tot een lekker kerstmenu.

1. Hapjes (noten)

A. Brochette, dadel & amandelkaasje

B. Parmigiano

C. Crackers

2. Dashi met knolselder, maitake, namemo & bieslook

A. Soep

B. Garnituur

3. Geroosterde spitskool, miso-mayo, kappertjes & dragon (soja)

A. Spitskool

B. Mayo

C. Kappertjes

D. Afwerking

4. Kastanjegebraad, gravy, gratin, witloof, peertje & spruitjessalade (noten, selder)

A. Gebraad

B. Gratin

C. Witloof

D. Spruitjes

E. Wortelcrème

F. Peertje

G. Gravy

5. Trifle van cashew, peer en witte chocolade (noten, soja)

A. Trifle

B. Homemade crumble van speculaas

     

    3. Bereiden en dresseren

    Allright, here we go!

    Haal alles uit de frigo, behalve het dessert. Zo kunnen de gerechtjes al op kamertemperatuur komen.

    1. Hapjes

    1. Voor het kaasje en de dadel hoef je niets te doen (1A). Deze zijn ready to eat.
    2. Voor de brochette (1A) mag je kiezen: ofwel eet je het warm ofwel kamertemperatuur. Wens je het warm steek het dan 5 min in een voorverwarmde oven op 160°.
    3. Werk de brochette af met de vegan Parmigiana (1B)

    TIP: Serveer alle hapjes samen op een tof bordje.

    2. Soep

    1. Doe de soep (2A) in een kookpot en verwarm op medium vuur.
    2. Als de soep warm is, voeg de garnituur toe (2B). Laat 1 min koken.
    3. Voeg peper en zout toe naar smaak, maar eerst proeven aub ;)

    TIP1: Werk je soep af met enkele druppels olie (olijfolie en/of chili olie). Christmas in a bowl.

    TIP2: Nog even wachten met afwassen. Spoel je kookpot gewoon even uit, we gaan hem opnieuw gebruiken bij het hoofdgerecht.

    3. Voorgerecht

    1. Verwarm de oven voor op 175°
    2. Doe de kool (3A) 10 min in de oven (zonder het deksel!!!!!). Het potje waarin de kool zit is wel oven bestendig. Minder afwas dus. Joepie! 
    3. Serveer op een bord zoals je wil. Wij vinden het leuk om de kool als een waaier uit te spreiden op een groot bord. Maar je kan het ook doen zoals op de foto als je 2 kleinere stukken gekregen hebt.
    4. Werk af met de miso-mayo (3B), de kappertjes (3C) en de dragon (3D).

    TIP: Less is more. Je hoeft niet alles in één keer op je bord te leggen. Je kan altijd bijnemen.

    4. Hoofdgerecht

    1. Verwarm de oven voor op 160°.
    2. Haal het gebraad (4A), de gravy (4G) en een lepel tevoorschijn. Lak de bovenkant van het gebraad met één eetlepel saus (de rest van de saus gebruiken we straks). Na het lakken mag je het gebraad inpakken in het bakpapier.
    3. Wanneer de oven warm is mag je het gebraad, de gratin (4B) en het witloof (4C) in de oven steken (ongeveer 15min). Na 10min mag je er de spruitjes bijdoen.
    4. Terwijl alles in de oven zit, kan je in een klein sauspannetje de resterende gravy (4G) en, in de kookpot van eerder bij het voorgerecht, het peertje opwarmen.
    5. Voeg indien nodig wat sap van het peertje toe aan de saus om ze wat dunner te maken. 
    6. Serveer op een groot bord.

    TIP 1: Je kan de bakvorm achteraf nog gebruiken om een brood of een cake in te bakken.

    TIP 2:  Opnieuw less is more: Als niet alles op je bord past, gebruik dan aparte kommetjes om de sides op tafel te zetten.

    TIP 3: De wortelcrème: neem een soeplepel en schep de wortelcrème op je bord. strijk dan je lepel uit in de gewenste richting. Hier vind je een link naar een filmpje hoe je dit precies doet. Kijk het gerust uit als je het wat funkier wil maken ;)

    TIP 4:  Voor de final touch. Werk af met wat vers groen (rucola, peterselie, bieslook,...).

    5. Dessert

    1. Werk het bokaaltje (5A) af met de speculaascrumble  (5B)

    TIP 1: Het bokaaltje is leeggoed. Breng het voor 31 januari binnen bij knol&kool en krijg 2,5 euro terug.

     

    4. Een woordje uitleg over de verpakking

    Verpakkingen voor traiteur zijn geen cadeau. Toch hebben we met de volgende criteria zo veel mogelijk rekening gehouden: reduce, reuse, recycle, gemak, afbreekbaarheid en productie.

    Het liefst hadden we alles verpakt in herbruikbare potjes of konden jullie je eigen verpakking meenemen. Dit was helaas praktisch onhaalbaar voor ons.

    Om er toch het beste van te maken, geven we jou nog deze tips mee:
    • AL ONZE VERPAKKINGEN zijn biologisch afbreekbaar.
    • Vreemd genoeg wil dit niet zeggen dat je ze zomaar in je GFT bak mag doen. Het ecologische aspect bij de meeste van deze verpakkingen zit hem in de productie en de materialen die gebruikt zijn om het te maken.
    • Misschien nog vreemder: alle verpakking mogen wel op je composthoop (dit is niet hetzelfde als GFT)
    • Doe je verpakkingen niet bij het papier. De meeste verpakkingen hebben een PLA laag die het recyclage-proces van papier verstoren.
    • Als er iets niet vuil is, kan je het altijd opnieuw gebruiken ;)
    • Heb je geen composthoop: doe je verpakking dan in je restafval.