Kerst als vegan: geen kwestie van overleven wel van goede voorbereiding

Kerst als vegan: geen kwestie van overleven wel van goede voorbereiding

Kerst als vegan: geen kwestie van overleven, wel van goede voorbereiding.

De titel verklapt het al: als veganist onvoorbereid met je voeten onder de kersttafel schuiven, voelt soms als poedelnaakt naar buiten gaan. Ze staren je aan, begrijpen het niet echt, lachen eens of proberen het ongemak te negeren…

Wanneer je dan wél voorzien bent en je met een eigen menu toekomt bij je familie, wil uiteraard iedereen eens proeven. Op het einde van de avond zijn ze niet enkel verbaasd dat je niet enkel rauwe groenten eet, maar is je eten ook op. Veelgemaakte fout numero uno.

"Zelfs al kook je voor het volledig gezelschap een veganistisch kerstdiner en presenteer je vol zelfvertrouwen het menu, het interview aan vragen zal op je afkomen."

Toen ik vorig jaar mijn eerste Kerstmis als vegan mocht vieren, mocht ik het aan der lijve ondervinden. Ondertussen eet ik een dik jaar enkel plantaardig en in diezelfde periode ontpopte ik me ook als de grootste Gaz Oakley fan girl. In het dagelijkse leven coach ik student-ondernemers en met deze blog loods ik jullie dan ook graag door één van de meest uitdagende periodes voor een vegan: de feestdagen.
 
Zelfs al kook je voor het volledig gezelschap een veganistisch kerstdiner en presenteer je vol zelfvertrouwen het menu, het interview aan vragen zal op je afkomen. Ik garandeer je dat deze zaken ook op het menu zullen staan: “Waarom ben je nu eigenlijk vegan? Krijg jij wel voldoende vitamines binnen? Dat kan toch niet gezond zijn?”
 
Tijdens de feestdagen hou ik dit gesprek wel luchtig. Ik antwoord vaak kort en krachtig met een boodschap die zelfs je mondige nonkel de mond snoert: “Voor de planeet, mijn gezondheid en dierenleed. Maar no hard feelings, ik respecteer je keuze om wel vlees te eten. Ik verwacht dan wel dat jij ook respecteert dat ik geen dierlijke producten hoef. Wil je er graag meer over weten? Laten we hier dan eens over praten met een havermelk latté (in Knol&Kool uiteraard).”

Om je dus niet alleen praktisch, maar ook mentaal voor te bereiden op het kerstdiner, geef ik je enkele tips mee om deze feestelijke periode door te komen:

  • Kies voor toastjes op de aperitieftafel met hummus, pesto of faux gras. Maak eventueel zelf een cashewcrème.
  • Vegan worstenbroodjes zijn ook altijd een hit voor jong en oud en super easy om te maken.
  • Probeer soep voor te stellen als voorgerecht: het is meestal vegan en niemand heeft het door! 
  • Zorg ervoor dat de groenten en aardappeltjes apart worden geserveerd. Maak dan nog een vegan fricandon voor jezelf en je hebt een lekker hoofdgerecht.
  • Stuur de organisator van het diner op voorhand wat lekkere, gemakkelijk recepten door zonder speciale ingrediënten. De pastel de natas van Avant Garde Vegan zijn daar een goed voorbeeld van.
  • Wil je iedereen omverblazen met een vegan menu zonder enige moeite? Bestel dan gewoon bij Knol&Kool.

Heb je nog meer cliché kerstverhalen? Deel ze als-je-blieft met ons. Volgens mij hebben we dan binnen de kortste keren content voor een nieuw, melig Instagram-account.
 
Gelukkig kunnen we er dit jaar zeker van zijn dat onze broers of zussen ons geen boomknuffelaars gaan noemen. Dit jaar is het dé kans om je lief of twee single vrienden te inspireren met vegan Christmas food
 
Ook geen problemen deze keer met familiefoto’s en say cheese. Laten we vanaf nu gewoon say hummus als standaard gebruiken.
 
Plantaardig vuistje,
 
Margot 
 
Vind me als @margiehasaplan op Instagram en laten we gerechtjes uitwisselen ;-)